Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam november 2020

Ten eerste welkom voor de nieuwe abonnees op de nieuwsbrief van de website www.joodsamsterdam.nl en de website www.joodserfgoedrotterdam.nl.
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht

We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail

deze maand

De zoektocht naar sporen van het Joodse leven van voor de oorlog in Amsterdam en Rotterdam is deze maand verder gegaan en er zijn derhalve verschillende straten aan beide plaatsen toegevoegd. Tussen alle gegevens die gevonden worden zijn af en toe bijzondere verhalen, zoals een overzicht van de Moheliem uit 1932. Een overzicht dat weer het begin kan zijn voor verder onderzoek. Ook de laatste hoofdsjochet van voor de oorlog werd gevonden, aan hem is een artikel gewijd. Dat de opperrabbijn van Friesland zijn opleiding deels in Amsterdam kreeg is te verwachten, maar dat hij met zijn gezin tijdens de oorlog een korte periode in Amsterdam woonde, dat was niet bekend. Ook werd een verhaal gevonden over een initiatief om de Snoge van elektrisch licht en verwarming te voorzien, het is nooit gebeurd. In Rotterdam dook een bijzondere foto op die is toegevoegd. Nog steeds zijn er bijzondere bronnen op zolders en elders aanwezig. Bronnen die ertoe kunnen bijdragen om het verhaal compleet te maken en deze zijn altijd zeer welkom.

Deze maand ook aandacht voor een oproep rond een initiatief in Parijs. Het stadsbestuur daar moet worden overtuigd om Stolpersteinen te laten plaatsen. U kunt de petitie daarvoor ook ondertekenen, de link na ondertekening om het financieel te ondersteunen kunt u negeren.

We gaan nu de laatste maand van 2020 in. Chanoeka staat voor de deur, Kerst eveneens. Ik wens u goede feestdagen toe.
De laatste nieuwsbrief van dit jaar komt in de eerste dagen van 2021 uit; dit om tijd te hebben voor het jaaroverzicht 2020.

Oproep
De stad Parijs plaatst geen Stolpersteinen en heeft daar als motivatie voor dat de moord op Franse Joden al op andere manieren wordt herdacht. Maar onder nabestaanden bestaat de wens om wel een Stolperstein te laten plaatsen. Via de volgende links en verhaal informatie over hun initiatief en ook naar een petitie om daarmee het Parijse stadsbestuur te overtuigen van de wens van de nabestaanden:

‘Mijn naam is Yvet Anna: in 2012 begon ik de FB pagina Stolpersteine A Paris.
Omdat ik graag een Stolperstein wilde laten plaatsen voor de zuster van mijn moeder.
Anna Schwartz, gedeporteerd via Drancy naar Auschwitz met Transport 39 op 30 september 1942, sterfdatum 5 oktober 1942.
 
In 2012 kende bijna niemand in Parijs, noch Frankrijk het fenomeen Stolperstein. Jarenlang werd getracht om toestemming te krijgen, maar dat gaat niet zo makkelijk als in Amsterdam. Serge Klarsfeld zei persoonlijk tegen mij dat het heel moeilijk zou worden. Er is nu een samenwerking met Franse belangstellenden. En zo is uiteindelijk website Paves de Mémoire opgestart. Verder is er een petitie die ook via change.org getekend kan worden. Overigens vraagt change.org of om een bijdrage of om het delen van de petitie via social media – dat hoeft u niet te doen. Alle links hieronder:
 
 

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 nov – Een bijzondere groepsfoto voor een wagenverhuurderij op de Helmersstraat is toegevoegd.   12 nov – de Sarphatistraat is uitgebreid met informatie uit het Centraal Blad voor Israëlieten in Nederland.
8 nov – de 2e Middellandstraat is toegevoegd.   14 nov – de Bilderdijkstraat is toegevoegd.
10 nov – Louis de Sterke & Co was aan het begin van de vorige eeuw een manufacturenhandel / confectiebedrijf in Rotterdam.   14 nov – de Okeghemstraat is toegevoegd.
23 nov – de Almondestraat is toegevoegd.   15 nov – de Javastraat is toegevoegd.
29 nov – de Lijnbaanstraat is toegevoegd.   17 nov – Elia Gaïm Vedder was de laatste hoofdsjochet van Amsterdam.
    19 nov – de Uilenburgersteeg is toegevoegd.
    20 nov –  de Stadionweg is toegevoegd.
    21 nov – Lea H. Halpern was een keramiste die voor de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam werkte.
    26 nov – Er werd een overzicht gevonden van de Amsterdamse moheliem in 1932.
    26 nov – de Spinozastraat is toegevoegd.
    27 nov – de Huddekade is toegevoegd. En wat heeft deze straat te maken met de Snoge?
    29 nov – Abraham Salomon Levisson was opperrabbijn in Friesland, kreeg zijn opleiding deels in Amsterdam en woonde vlak voor zijn deportatie met zijn gezin in Amsterdam.