Nieuwsbrief Joodsamsterdam en Joodserfgoedrotterdam november 2022

Deze maand: Veel straten, enkele persoonsverhalen en vijftien toevoegingen.

Deze maand is er gewerkt aan verschillende verhalen. Ten eerste is in het aantal plaatsen uitgebreid, Medemblik, Enkhuizen en Den Helder zijn toegevoegd. Verder werd het verhaal gereconstrueerd van Maison Roza, naar aanleiding van de briefkaart die Rozetta Corper – van Hesse uit de trein onderweg naar Sobibor wierp.
In Rotterdam kwam een servies boven water dat verkocht werd door de zaak in huishoudelijke artikelen van de familie Van Dam op de Binnenweg. Verder is op de Rotterdamse site het verhaal over de Gedempte Botersloot uitgebreid met meer gegevens die ons een inkijk geven in het Joodse erfgoed van die stad.
In Amsterdam werden verschillende straten toegevoegd, naast de hierboven genoemde plaatsen. Jacobus Baars, architect, werd belicht en ook Eli de Haringman die na de oorlog zijn waar verkocht op het Weesperplein.
Volgende maand is een drukke maand, ook vanwege het jaarverslag, het financiële jaarverslag van de Stichting Heimisj en de nieuwsbrief. Het ligt in de bedoeling dit op de normale datum te publiceren, maar het zou een paar dagen later kunnen worden. Voor nu alvast een fijne Chanoeka en een goede jaarwisseling gewenst.

15 januari 2023 15 uur – Lezing/boekpresentatie Rotterdamse Zandstraatbuurt in Amsterdam
Het verhaal over de Joodse inwoners van de Zandstraatbuurt in Rotterdam is een universeler verhaal dan de locatie waar het zich afspeelde. Het is het verhaal over de positie van een minderheid binnen een meerderheid, over de socio-economische ontwikkelingen voor die minderheid, over het gebruiken van talenten, over het ontsnappen aan de armoede en ga zo maar door.
Een van de vier auteurs, Rob Snijders, geeft op zondag 15 januari 2023 om 15 uur in het Stadsarchief Amsterdam aan de Vijzelstraat een lezing / boekpresentatie over dit boek. Zet die datum alvast in uw agenda en in de volgende nieuwsbrief meer informatie. Op deze pagina leest u meer over het boek en u kunt het aanschaffen via de betere boekhandel, maar ook via de site van de uitgever. Waarschijnlijk zijn er meer auteurs aanwezig, dus u kunt het boekje daar ook aanschaffen en laten signeren.

Henriëtte Pimentel
Op 27 november werd er een documentaire uitgezonden over Henriëtte Pimentel. Voor wie dit heeft gemist, op de pagina is een link aangebracht waar de documentaire is terug te zien.

Rondleidingen

Wist u dat de historicus achter deze sites ook rondleidingen geeft door Joods Rotterdam en Joods Amsterdam? De verhalen van de site, verhaalt door de verteller. Lees hier meer.

 

Stichting Heimisj

Ook in de afgelopen maand zijn er giften ontvangen voor deze twee websites. Daarvoor heel veel dank. Tot begin 2022 werden ruim 15 jaar lang de kosten voor deze websites, met inmiddels een enorme hoeveelheid informatie, particulier gedragen. Nu kunt ook u de sites financieel ondersteunen en daarmee meehelpen met het voortbestaan én nieuwe initiatieven mogelijk maken. Daarvoor is Stichting Heimisj opgericht. Lees hier hoe u kunt helpen.

Joodserfgoed Rotterdam

 

Joods Amsterdam

1 nov – Het verhaal over de atlas van Philip van Dam was een van de eerste verhalen op de site. Zijn ouders hadden een zaak in luxe huishoudelijke artikelen op de Binnenweg 58 en laat daar nu een servies van opgedoken zijn.   1 nov – Het Rapenburgerplein is toegevoegd aan de website.
8 nov – het Jesiba de los Pintos was een beroemde Sefardische leerschool in Rotterdam.   1 nov – de Leidsekruisstraat is toegevoegd.
10 nov – de Tidemanstraat is toegevoegd.   2 nov – de Topaasstraat is toegevoegd.
11 nov – het Burgemeester Meineszplein is toegevoegd.   3 nov – Jacobus Baars was architect en betrokken bij verschillende gebouwen voor Joods Amsterdam.
13 nov – deze maand dook er een kaart op die door Rozetta Corper – van Hesse uit de trein naar Sobibor gegooid was. Deze werd bezorgd in Rotterdam en 80 jaar bewaard. Het verhaal werd gereconstrueerd.   5 nov – het jaarverslag 1933 van de A. B. Davids- en de E. J. van Detschool is opgenomen.
18 nov – Een groot aantal nieuwe gegevens is toegevoegd aan de pagina over de Gedempte Botersloot.   17 nov – Eli de Haringman stond na de oorlog op het Weesperplein.
    18 nov – Enkhuizen is toegevoegd.
    22 nov – Medemblik is toegevoegd.
    26 nov – Op 31 augustus 1928 verscheen er een uitgebreid verslag over de inwijding van de nieuwe synagoge in Den Helder in het Nieuw Israëlietisch Weekblad.
    26 nov – Den Helder is toegevoegd.
     
     
     
     
     
     
 
Voorwoord
Deze nieuwsbrief geeft een overzicht van de wijzigingen en toevoegingen op de website joodsamsterdam.nl en joodserfgoedrotterdam.nl gedurende de maand voor het verschijnen van de nieuwsbrief.
Informatie gezocht
We zoeken zoveel mogelijk oorspronkelijke informatie. Zelfs schijnbaar onbelangrijke details kunnen inzicht geven over gebeurtenissen die het waard zijn om vast te leggen. Uw informatie is welkom via deze link.
Nieuwsbrief niet gekregen?
Heeft u dan uw spambox gecontroleerd? In principe verschijnt de nieuwe nieuwsbrief altijd op de 1e van een maand en als het een sabbat is verschijnt de nieuwsbrief een dag later of vroeger. En als u hem niet vindt, dan kunt u via www.joodsamsterdam.nl, keuze diversen altijd het archief vinden en de nieuwe nieuwsbrief is daar al in opgenomen.
Links
Deze site plaatst geen advertenties en heeft geen commercieel karakter. Deze site wil een plek geven aan de Joodse sporen in Mokum Alef en Mokum Resj (Rotterdam).
Nieuw mailadres?
Wanneer u uw mailadres wijzigt, wijzig u dan ook het mailadres bij ons?  Dat kunt u zelf doen door in de mail van de laatste nieuwsbrief deze optie te kiezen. Niet in de bijlage, maar in de mail zelf. Dat blijft u de nieuwsbrief ontvangen.
Contact

Alleen per mail